Three cold brew drinks

Coffeepedia

Katru kafijas pagatavošanas veidu apzīmē ar īpašu terminu. Ikvienam no kafijas veidiem ir raksturīgākās īpašības, tāpat kā cilvēkiem, kuriem patīk kafija. Šajā vietnē esam apkopojuši kafijas terminu vārdnīcu, kurā dažu terminu skaidrojumi un nozīme var pārsteigt. Laipni lūdzam izpētīt!

Americano
Americano vai espresso Americano ir ar ūdeni atšķaidīts espresso.
Arabica
Coffea Arabica jeb vienkārši arabika ir viens no pieprasītākajiem pupiņu veidiem pasaulē. Arabika veido 60–70% no visā pasaulē saražotā kafijas daudzuma. Tās aromāta un garšas īpatnību dēļ, šī kafija ir ļoti novērtēta un iecienīta.
Barista jeb kafijas bārmenis
Vārds barista cēlies no itāļu valodas. Barista ir kafijas bārmenis, kurš pasniedz karstus un aukstus uz espresso bāzes pagatavotus dzērienus.
Bioloģiski audzēta kafija
Bioloģiska kafija tiek audzēta, izmantojot tikai dabīgo mēslojumu un bez jebkādiem konservantiem un insekticīdiem.
Café au Lait
Café au Lait ir kafijas dzēriens, ko gatavo no tumšā grauzdējuma filtrētas kafijas un karsta piena. Café au Lait proporcija ir puse kafijas un puse karsta piena.
Caffé Latte
Caffé Latte, kuru bieži sauc vienkārši par latte, ir piena kafija, kas gatavota no espresso. Latte parasti pasniedz augstās glāzēs, bet mūsdienās arvien biežāk to pasniedz arī lielā krūzē.
Cold brew
Cold brew pagatavo, noturot kafiju aukstā ūdenī aptuveni 8–14 stundas.
Crema
Crema ir zeltaini brūnais putu slānītis uz espresso. Crema var daudz pateikt par espresso, ja putu slānītis ir ļoti plāns vai tā nav nemaz, visticamāk, ka espresso ir nepareizi pagatavots.
Cupping
Cupping apzīmē kafijas degustāciju. Doma ir tāda pati kā vīna degustācijai, tās mērķis ir atrast dažādus aromātus, garšas un nianses.
Dabīga apstrādes metode
Dabīga apstrādes metode nozīmē to, ka kafijas ogas tiek kaltētas saulē. Kad ogas ir izžuvušas, apvalku mehāniski atdala, un paliek divas, grauzdēšanai gatavas kafijas pupiņas.
Espresso
Espresso ir mazs, stiprs un enerģisks kafijas dzēriens. To var dzert tāpat vai izmantot par pamatu daudziem citiem kafijas dzērieniem.
Filtrēta kafija
Filtrētu kafiju var pagatavot ar kafijas automātu vai arī bez tā. Samaltu kafiju ieber papīra filtrā un pa virsu uzlej karstu ūdeni.
Flat white
Flat white ir espresso dzēriens, kurā espresso pārklāj ar plānu kārtiņu piena putu. Kā vēsta tā nosaukums, tam vajadzētu būt līdzenam, bez putu kalniņa (flat – plakans, līdzens).
Franču kafijas spiedkanna
Ar franču kafijas spiedkannu var pagatavot filtrēšanai paredzētās kafijas. Šīs kafijas pagatavošanā papīra filtrus neizmanto, maltu kafiju vienkārši aplej ar ūdeni spiedkannā.
Godīga tirdzniecība
Godīgas tirdzniecības sertifikāts ir apstiprinājums tam, ka izejvielas ir apstrādātas saskaņā ar taisnīgas tirdzniecības kritērijiem. Godīgas tirdzniecības produkti ir sabiedriski, ekonomiski un ekoloģiski ilgtspējīgi.
Grauzdējuma pakāpe
Kafiju var sagrauzdēt līdz dažādām grauzdējuma pakāpēm. Grauzdējuma pakāpe ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē kafijas garšu. Kafijas tumšums atkarīgs no tā, cik ilgi un cik augstā temperatūrā kafija tikusi grauzdēta.
Kafijas filtru aparāts
Kafijas filtru aparāts ir ierīce, ar kuru var pagatavot filtrētu kafiju. Papīra filtru un samaltu kafiju ievieto filtrēšanas konusā, un lēnām tecina karsto ūdeni pāri maltajai kafijai.
Kafijas maisījums
Maisījums apzīmē divu vai vairāku kafijas šķirņu vai izcelsmju sajaukumu. Maisījumus veido, lai panāktu vēlamo kafijas garšu un aromātu.
Kapučīno
Kapučīno ir espresso dzēriens, ko pagatavo, pārlejot piena putas vienai espresso devai. No visiem espresso dzērieniem, kapučīno ir visbiezākā piena putu kārta. Kapučīno parasti pasniedz porcelāna krūzē.
Kofeīns
Kofeīns ir dabīgs ķīmisks savienojums, kas stimulē centrālo nervu sistēmu. Kofeīna lietošana lielākajai daļai cilvēku sniedz enerģijas pieplūduma sajūtu.
Macchiato
Macchiato jeb makjato nosaukums nāk no itāļu valodas vārda „macchiare”, kas nozīmē notraipīts. Macchiatto ir vai nu espresso, kas „notraipīts” ar pienu vai piens, kas „notraipīts” ar espresso.
Mazgāta kafija
Kafijas mazgāšana ir kafijas ogu apstrādes metode, kuras laikā kafijas ogas noloba mehāniski, un pēc tam kafijas pupiņas divas dienas tiek raudzētas ūdens konteineros.
Mocaccino and café mocha
Mocaccino un café mocha ir slāņoti espresso dzērieni. Abu dzērienu galvenās sastāvdaļas ir espresso, tvaicēts piens un šokolādes mērce.
Mokas kanniņa
Mokas kanniņa ir izplatīts veids kā Itālijā gatavo stipru filtra kafiju mājas apstākļos. Tas ir labs variants arī espresso mīlim, kurš vēlas pēc iespējas biežāk baudīt stipru kafiju.
Pour over
Pour over ir nosaukums daudzām kafijas pagatavošanas metodēm. Pour over metodes ir, piemēram, Hario V60 un Chemex.
Robusta
Robusta ir lieliski piemērota tumšā grauzdējuma kafijas maisījumiem, ko izmanto espresso pagatavošanai. Robusta ir viena no galvenajām šķirnēm, tāpat kā Coffea Arabica. Robusta ir otra visvairāk ražotā kafijas šķirne pasaulē.
Šķīstošā kafija
Šķīstošā kafija ir pulveris, kas tikai jāizmaisa ūdenī, lai iegūtu kafiju. Pulveris izšķīst ūdenī un dzēriens ir gatavs baudīšanai. Šķīstošo kafiju pārsvarā iegūst, izmantojot liofilizācijas metodi (žāvēšana saldējot).
Tradicionālā kanniņā pagatavotā kafija
Tradicionālā kanniņā pagatavotā kafija, kā jau tās nosaukums vēsta, ir kafija, kas vienkārši aplieta kanniņā. Tas ir ļoti parocīgs veids kā lielam cilvēku daudzumam pagatavot kafiju.
Turku kafija
Turku kafija ir stipra kafija, kuru gatavo, uzvārot nelielā vara podiņā pulverveidā samaltu kafiju.
UTZ sertifikāts
UTZ sertifikāts ir pasaules sertifikācijas programma, kas nodrošina ilgtspējīgu ražošanu. UTZ sertificēta kafija ir ilgtspējīga.
Back to top