Kafijas audzētāji un kafijas audzēšana

Kafija tiek audzēta praktiski visur, kur pastāv tās audzēšanai piemēroti dabas apstākļi.  Lielākā daļa kafijas audzētāju ir mazie uzņēmēji, kuriem pieder tikai daži simti kafijas augu. Kafijas plantācijas katrā kontinentā ir dažādas. Atšķiras arī augsnes, kas ir viens no kafijas garšu ietekmējošiem faktoriem. No kafijas saimniecībām laimīgās pupiņas ceļo pāri visai pasaulei, līdz nonāk Paulig grauzdētavā. Arī Paulig grauzdētava ir uzņēmums, kas pieder ģimenei. Šajā sadaļā iepazīstieties ar laimīgu pupiņu audzētājiem!

Kafijas saimniecību daudzveidība

Savvaļas kafija aug kalnainos mežos zem ēnu koku lapotnēm. Mērķtiecīgas kafijas pavairošanas procesā ir radītas arī šķirnes, kas spēj augt tiešā saules staru ietekmē.

Kafijas audzēšana kā iztikas avots

Paulig iepērk aptuveni vienu procentu no visas pasaulē izaudzētās kafijas- aptuveni 60 miljonus kilogramu katru gadu. Mēs jūtamies atbildīgi par kafijas audzēšanas apstākļiem un kā pietiekami nozīmīgs kafijas iepircējs izmantojam iespējas tos ietekmēt.

Kafijai labvēlīgi augšanas apstākļi

Ideāla gaisa temperatūra arabikas šķirnes kafijas audzēšanai ir 15-25oC. Robustas šķirnes audzēšanai tie ir 22-26 oC . Nepieciešams arī daudz mitruma, ko sniedz lietus. Arabikas šķirnes kafija vislabāk aug 1000-2200 m augstumā, bet robusta- nedaudz zemāk.

"Katra kontinenta augsne ir unikāla, kas būtiski ietekmē tur audzētās kafijas garšu"

"Katra kontinenta augsne ir unikāla, kas būtiski ietekmē tur audzētās kafijas garšu"

Cīņa ar kaitēkļiem

Klimata pārmaiņu radītie laika apstākļi bieži ir ideāli kaitēkļu izplatībai.

Nākamais solis Laimīgas pupiņas ceļojumā

4. Pupiņu novākšana

Lasīt vairāk
Back to top