Īsumā par kafiju

Kafiju audzē tropos, zemeslodes joslā abpus ekvatoram, kas tiek saukta par “kafijas jostu”. Nozīmīgākās kafijas sugas ir garšās bagātīgā Arabica un spēcīgā Robusta. Papildus šīm pastāv vēl 60 dažādas kafijas sugas ar dažādām garšas īpašībām. Iepazīstieties ar dažādām kafijas sugām, kafijas ražošanu un vēsturi.

Kafijas vēsture

Paulig uzņēmums dibināts 1876. gadā, bet kafijas baudīšanas vēsture ir vēl daudz senāka. Pamatojoties uz arheoloģiskiem izrakumiem, ir secināts, ka mūsdienu Etiopijas teritorijā savvaļas kafija ir augusi kopš civilizācijas rašanās šajā vietā.

Viss, kas Tev jāzina par kafijas augu

Kafijas augs pieder pie rubiju (Rubiaceae) dzimtas. Tas var izaugt līdz pat 10 m augsts, tomēr visbiežāk krūmu apgriež un uztur 1,5-2 m augstumā. Pieaudzis krūms ražo 2-15 kg kafijas ogu gadā.

Kur audzē kafiju?

Kafijas audzēšanai piemērotākie apgabali atrodas starp ziemeļu un dienvidu tropu līnijām. Īpaši labi kafija aug auglīgās vulkāniskās augsnēs.

Arabica vai Robusta?

Aptuveni 60% visas pasaulē audzētās kafijas ir Arabica un ap 40%- Robusta šķirnes kafija. Arabikas garša ir daudzveidīgāka un bagātīgāka, bet robustas- spēcīgāka.

"Ja visas darbības un procesi kafijas ceļā no auga līdz tasītei ir atbildīgi un ilgtspējīgi, kafijas pupiņas ir laimīgas un garšas pilnas."

"Ja visas darbības un procesi kafijas ceļā no auga līdz tasītei ir atbildīgi un ilgtspējīgi, kafijas pupiņas ir laimīgas un garšas pilnas."

Kafijas cena

Kafijas cenu tirgū nosaka preču biržā. Papildus biržas principam kafijas cenu ietekmē arī tās kvalitāte.

Nākamais solis Laimīgas pupiņas ceļojumā

3. Kafijas audzētāji un kafijas audzēšana

Lasīt vairāk
Back to top