Grauzdējuma pakāpe

Kafiju var sagrauzdēt līdz dažādām grauzdējuma pakāpēm. Grauzdējuma pakāpe ir viens no svarīgākajiem faktoriem, kas ietekmē kafijas garšu. Kafijas tumšums atkarīgs no tā, cik ilgi un cik augstā temperatūrā kafija tikusi grauzdēta.

Kafiju parasti iedala gaišajā, vidējajā un tumšajā grauzdējumā. Paulig kafijām ir piecas dažādas grauzdējuma pakāpes no 1 līdz 5. Grauzdēšanas laikā pupiņas iegūst sev raksturīgo brūno krāsu un atplaukst garša kafijas pupiņā. Jo ilgāk kafiju grauzdē, jo lielākas paliks pupiņas, arī to svars samazināsies. Līdz ar to, tumšā grauzdējuma kafijas apjoma ziņās ir lielākas nekā gaišā grauzdējuma kaijas.

Gaišā grauzdējuma kafijas garšas ziņā ir skābenākas, bet tumšā grauzdējuma – rūgtākas. Tādēļ tumšā grauzdējuma kafijas varētu būt labākas vēderam. Gaišā grauzdējuma kafijas bieži vien ir daudzveidīgas un niansētas. Tumšā grauzdējuma kafijas ir pilnīgākas un stiprākas.

Grauzdējuma pakāpe atkarīga no tā, cik ilgi un cik augstā temperatūrā kafija grauzdēta, jo ilgāk un augstākā temperatūrā to grauzdē, jo tumšāks grauzdējums. Daži domā, ka gaišā grauzdējuma kafijas varētu padarīt stiprākas un līdzīgākas tumšajam grauzdējumam, ieberot vairāk kafijas, bet tas tikai padarīs kafijas garšu rūgtu un neizteiksmīgu.

Apgūsti kafijas pasaules terminus

Apskati coffeepedia
Back to top