Kafija kā vīns: kā izvēlēties kafiju pie ēdiena?

Gabaliņš šokolādes, gards cepums vai kāds cits kārums- katram no mums ir sava iecienītais gardums pie kafijas tases. Bet vai esat kādreiz domājuši par to, kāpēc kāds ēdiens garšo tik labi kopā ar kafiju?

Kafijas garšas saderība ar ēdienu ir aktuāla un pieaugoša tendence. Tā balstās uz vienkāršu pamatlikumu: labi sader to produktu garšas, kurās atrodam vienādas garšas nianses. Piemēram, kafija garšo tik debešķīgi kopā ar šokolādi,  jo arī kafijai piemīt šokolādes garšas nots. Tieši tāpat kā piemērots vīns izceļ labu maltīti, pareiza kafijas izvēle padara uzkodu vai desertu īpašu.

Sākt ceļojumu kafijas un ēdiena saderības pasaulē nav sarežģīti.  Tās pamata princips- novērtējiet jūsu  kafijas garšas nianses, izvēlēties izteiksmīgākās un meklējiet tās pašas garšas arī ēdienā, ar ko vēlaties kafiju kombinēt.  Vai pretēji- sāciet ar maltīti vai uzkodu, kas ir jūsu plānā, un meklējiet līdzīgas garšas nianses kafijā.

Kā likums, tumšāka grauzdējuma kafijas izceļ ēdienu ar spēcīgu garšu, kuram, iespējams, piemīt arī neliels rūgtums. Piemēram- tumšā šokolāde. Viegla grauzdējuma kafija saderēs ar vieglas, maigas garšas ēdieniem, piemēram, ogu vai augļu garšām.

Otra nianse, kas jāņem vērā, ir kafijas garšas pilnīgums- tas izceļ ēdiena garšas bagātīgumu un skābuma un saldenuma līdzsvaru. Pilnīgas, spēcīgas garšas kafijas sader ar pikantām uzkodām un krēmīgiem desertiem. Vieglas un gaisīgas kafijas- ar sieriem, augļiem un konditorejas izstrādājumiem no kārtainās mīklas.

Piemēram, -  kādu uzkodu pasniegt kopā ar enerģisku, spēcīgu espresso? Gabaliņš tumšās šokolādes kūkas garšos lieliski, jo espresso izcels saldi-rūgteno šokolādes garšas dziļumu.

Pie siera kūkas savukārt labi garšos krēmīga, pilnīga kafija ar mandeļu, vaniļas un citrusu noti- tādēļ, ka šīs pašas nianses iespējams sagaršot kūkā.

Pie kafijas visbiežāk pasniedzam desertus un saldus konditorejas izstrādājumus, tomēr kafija ir saderīga arī ar gaļām un citiem pikantiem gardumiem.  Lai izceltu ēdiena garšas pikantumu,  izvēlieties kafiju ar ogu garšas noti.  Pie maigas sarkanās gaļas uzkodas pasniedziet tumši grauzdētu kafiju ar dūmakainu, izteiksmīgu aromātu, ko augsne piešķir kafijas pupiņām vulkāniskajos reģionos.

Šie principi ir sākums jūsu kafijas garšas ceļojumā. Pievērsiet uzmanību garšas aprakstiem uz kafijas iepakojuma- tie palīdzēt jums atklāt kafijas un ēdiena saderības aizraujošo pasauli!