Kā pagatavot perfektu kapučino?

21.4.2020

Kāpēc, jūsuprāt, kapučīno ir kļuvis tik populārs?

Manuprāt tādēļ, ka tā ir lieliska garda espresso un labi pagatavota, putota piena kombinācija, kas labi sader kopā un kafijai piešķir līdzsvarotu garšu.

Kā jūs zināt, ka jums kafejnīcā tiek pasniegts izcils kapučīno?

Pirmkārt, protams, jāpēta piens un putas. Putu nedrīkst būt pārāk daudz, un tās nedrīkst būt pārāk gaisīgas. Tām jābūt viskozām un kvalitatīvām, un starp kafijas un piena krāsu jābūt acīmredzamam kontrastam. Turklāt espresso ir jābūt pietiekami stipram, lai piešķirtu izteiktu garšu kapučīno.

Vai ir iespējams pagatavot perfektu kapučīno arī mājās?

Jā, tomēr tas neizdosies tikpat labi kā profesionālam kafijas bārmenim.  Lai mājās pagatavotu labu kapučīno, pārbaudiet, vai jūsu kafijas automāts ir pareizi iestatīts, piens ir auksts, ūdens — svaigs, un kafijas automāts ir tīrs.

Kas jāņem vērā, izvēloties kapučīno pienu?

Piena tauku saturam ir jābūt pietiekami augstam (2–3 %). Tas piešķir pienam garšu, un — jo vairāk tauku, jo vairāk salduma. Tāpat svarīgs ir piena proteīns. Tas nodrošina tekstūru un putas. Pietiekams proteīna daudzums ir 3,0 g/100 g. Un, protams, pirms lietošanas pārliecinieties, ka piens ir auksts!

Un kā ar augu izcelsmes pienu — vai var izmantot arī to? Vai jums ir kādi ieteikumi (auzu, mandeļu u.c.)?

Jā, mēs mācību nodarbībā izmēģinājām arī šādu pienu. Mūsu favorīts ir zīmola Valio Oddlygood auzu piens. Bet tas ir atkarīgs no gaumes. Ja jums garšo salds kapučīno, izvēlieties mandeļu vai kokosriekstu pienu. 

Un kā ar kafijas pupiņām? Kas jāņem vērā, izvēloties kafijas pupiņas? 

Tradicionāli espresso pupiņas ir tumšākas, un tas piešķir kafijai rūgtumu un piesātinātu garšu. Taču tagad arvien biežāk izmanto vieglāk grauzdētas pupiņas. Parasti uz iepakojuma ir sniegta informācija par to, vai kafija paredzēta filtra kafijas, “caffè crema” vai espresso un espresso bāzes dzērienu pagatavošanai.

Kā espresso pupiņas atšķiras no parastajām kafijas pupiņām?

Tās ir espresso gatavošanai piemērots pupiņu maisījums, kas ietver Robusta pupiņas — tās espresso piešķir izteiktu un piesātinātu garšu. Taču nav tāda likuma, ka espresso pupiņu maisījumam obligāti jāietver Robusta šķirne. Mūsdienās daudzi espresso pagatavošanai izmanto arī 100 % Arabika pupiņas.

Vai ir iespējams pagatavot kapučīno bez kafijas automāta?

Īsti ne, jo espresso pagatavošanai nepieciešama tradicionāla kafijas pagatavošanas ierīce vai kafijas automāts. Tuvākais, ko ir iespējams pagatavot bez kafijas automāta, ir “café au lait” jeb kafija ar pienu, kas tiek pagatavota ar kafijas presi, izmantojot tumša grauzdējuma kafiju un mājās putotu pienu.

Vai jums ir vēl citi ieteikumi ideālam kapučīno mājas apstākļos (piemēram, kafijas automāta iestatījumi, kafijas dozēšana u.c.)?

Gatavojot espresso mājās, pārliecinieties, ka izmantojat espresso vai “caffe latte” piemērotas pupiņas. Tas nozīmē, ka viegla grauzdējuma kafijas, ko izmanto “caffè crema” gatavošanai, vietā jāizmanto tumšāka grauzdējuma pupiņas. Pārliecinieties, ka Jūsu kafijas automāts ir pareizi iestatīts — dzērieniem uz espresso bāzes jāiestata smalkāks malums. 

Vai augu izcelsmes piena putas atšķirsies no govs piena putām? Proti, vai kāds no tiem ir labāk piemērots tvaicēšanai un kapučīno pagatavošanai? Vai atšķirības vērojamas tikai garšas ziņā?

Mēs esam testējuši gandrīz visus pieejamos augu izcelsmes pienu veidus, ko varētu izmantot kafijas pagatavošanā. Mēs atklājām, ka katra piena putas atšķīrās. Dažus pienus putot ir viegli , citus savukārt ļoti grūti.  Visi augu izcelsmes piena produkti, ko testējām, bija auksti, tad tos putojām un pielējām kafijai, un rezultāti atšķīrās. Piens, kas jums garšo auksts, saputots var vairs nebūt tik garšīgs.

Plašākus padomus par kafijas pupiņu izvēli garšīgai kafijai un kafijas automāta pareizu iestatīšanu skatiet šajā rakstā.

Back to top