Tēju ABC un Bradley’s Tēja no Nīderlandes!

8.7.2021

Cik bieži jūs dzerat tēju? Vai šeit ir kādi īsti tējas fani vai tās pazinēji? Izpētīsim tējas pasauli kopā!

 

Bradley's tea

 

Tātad, tējas auga dzimtene ir Dienvidaustrumu Āzija, taču šodien tēju audzē ne tikai tropu un subtropu klimatā, bet arī visā pasaulē! Mūsdienās tēju ražo vairāk kā 60 pasaules valstis.  Pagāja tūkstošiem gadu, lai tēja kļūtu par parastu dzērienu! Vai varat iedomāties, mūsdienās tas ir pasaulē visvairāk patērētais iesaiņotais dzēriens! 70-80% no pasaules tējas patēriņa ir melnā tēja. Neskatoties uz tējas popularitāti, tā ir arī diezgan izdevīga: tā satur augstu antioksidantu, polifenolu un ēterisko eļļu līmeni, teanīnu un ir dabisks fluorīda avots.

 

Ir divas pirmatnējo augu šķirnes:

1. Camelia Sinensis Sinensis = Kvalitatīva tēja (lasīta ar rokām)

2. Camelia Sinensis Assamica = Tēja kvantitātei (mehāniski lasīta)

 

Tēju gatavo no jaunām, augšējām auga lapām:

• Visā pasaulē gadā tiek saražots vairāk kā 3 miljoni tonnu tējas.

• Ir aptuveni 1500 šķirņu.

• Pirms pirmās pļaujas paiet apmēram trīs gadi.

• Lai augs sētu, augam ir nepieciešami četri līdz divpadsmit gadi.

Stādījumi galvenokārt atrodas kalnu nogāzē, kas var būt 1200 līdz 1800 metrus virs jūras līmeņa un vislabāk aug brīvā, dziļā augsnē. Jo augstāka ir plantācija, jo labāka būs tējas kvalitāte.

 

Parunāsim par ražu:

Tiek noplūktas tikai augšējās pirmās divas vai trīs lapas (vai divas lapas un pumpurs). Vecākas lapas atstāj, jo tām ir negatīva ietekme uz gatavās tējas kvalitāti. Kas attiecas uz balto tēju, tad tiek novākti tikai jaunākie pumpuri. Vēsākos reģionos tēja aug lēnāk, tādējādi var atklāties smalkāka, aromātiskāka tējas īpašība. Laikam, kad raža tiek novākta, ir liela nozīme tējas kvalitātē, tāpēc tēja tiek novākta parasti no rīta. Tā kā noplūkšanai nepieciešama milzīga uzmanība un profesionalitāte, to bieži dara sievietes. Vidējā noplūkšanas jauda ir aptuveni 16 - 24 kg zaļo lapu dienā, kas ir vienāda ar 4 - 6 kg gatavā produkta.

Piebilde par Bradley tēju:  apstrāde tējai tiek veikta, izmantojot pareizticīgo metodi (tradicionālo nolasīšanu ar rokām) un tējas lapu šķirošanu. Pareizticīgā metode ļauj izvēlēties tikai rokas un piecu posmu apstrādi, pēc kuras dzimst dažādi tēju veidi. Otru apstrādes veidu sauc par CTC = Drupināšana, Asarošana, Tējas saspiešana granulās. Tas ir rūpniecisks process un veido 95% no visas produkcijas. Bet apstrādes metodēs mēs tagad daudz neiedziļināsimies.

 

Kas ir tēja un kas nav?

Tēja jeb otrais visvairāk patērētais dzēriens pasaulē (ūdens ir nr. 1) ir jebkas, kas iegūts no Camellia sinensis auga. Kaut kas cits, kaut arī to dažkārt sauc par "tēju", precīzāk tiek dēvēts par zāļu tēju vai uzlējumiem. Infūzijas vai tējas uzlējumi ietver kumelītes, rooibos un augļu tējas. Par tiem pastāstīsim tālāk.

 

Teja

 

* Piezīme: Rooibos krūma lapās, kas tiek audzētas Sederbergas reģionā Dienvidāfrikā, nav kofeīna, gandrīz nav teanīna, ir dabīga vaniļai līdzīga garša. Kā arī ir tikai viena raža gadā. 

 

Kā veidojas tējas garša?

  • Klimats - ideāli būtu iztikt bez sala, katru dienu vismaz 5 stundas saules, no 18 ° C līdz 32 ° C  temperatūra un lietainas naktis.
  • Atrašanās vieta - vismaz 700 m, optimāli virs 2000-2500m virs jūras līmeņa
  • Pareiza apstrāde (7 kg tējas lapu - 1 kg gatavā produkta)
  • Audzēšana un lasīšana - kompetenta pavairošana un stādīšana, “divu lapu un pumpura” novākšana ar rokām, lasīšanas laiks.

 

Bradley's tea selection

 

Iepazīstināsim jūs ar Bradley`s tēju!

Mēs izvēlamies Bradley`s organiskās tējas, jo lielākā daļa no tām nāk no Ceilonas (tējas dzimtene) un ir augstākās kvalitātes tēja. Viņi arī izmanto pareizticīgo tējas novākšanas un apstrādes metodi, kas, mūsuprāt, ir vienīgais ilgtspējīgais ražošanas veids. Viņu tējas iepakojums ir pilnībā pārstrādājams – nav ietīts celofānā un skavots. Arī to siltumizolācijas apvalks nodrošina svaigumu un noturīgas garšas. Mēs jau sen vēlējāmies, lai tirdzniecībā būtu 100% organiska, dabai draudzīga iepakojuma tēja, un Bradley`s to piedāvā. Ar plašu sortimentu mēs varam piedāvāt jaunas un modernas garšas, piemēram, matcha vai moringa tējas!

 

Bradley`s tēja

- Plašs modernu garšu klāsts

- Godīga tirdzniecība un ilgtspējīga tēja

- Pilnīgi pārstrādājams iepakojums: bez celofāna iesaiņojuma un bez skavām

- Karstumizturīgas aploksnes, kas garantē svaigumu un garšu saglabāšanos

 

Kas jāpatur prātā, gatavojot tēju

 

Kā pagatavot tēju:

Tēja ir 99% ūdens. Pārliecinieties, ka lietojat svaigu, mīkstu ūdeni, lai nepieļautu kalcija un magnija nogulsnes, lai nenomāktu aromātus un neradītu eļļainu slāni uz tējas dzēriena.

1. Izvēlieties krūzītes vai glāzes. Bradley’s piedāvājumā ir  īpašas dizaina tējas tases, kas būs tieši jūsu kafejnīcai.

2. Uzsildiet ūdeni un ielejiet ūdeni krūzē (optimālā deva tējas maisiņam ir 200–250 ml). Vai arī nospiediet karstā ūdens iespēju automātiskajā kafijas automātā.

3. Pievienojiet tēju.

4. Ļaujiet tējai ievilkties.

5. Izņemiet tējas maisiņu / lapas un ļaujiet tai atdzist līdz aptuveni +60 ° C.

6. Apskatiet tējas krāsu un sajūtiet aromātus. Analizējiet tos.

7. Izmantojiet karoti, lai nogaršotu tēju. Un mēs atbalstām arī tējas sūkšanu no karotes!

 

Kā pasniegt Bradley`s tēju?

  • Tējkanna ar sildītāju - baudiet tēju un ilgākas sarunas! Lielisks veids, kā piedāvāt uzkodas vai pēcpusdienas tēju.
  • Termoss
  • Nav piemērots visām tējām.
  • Izmantojiet to tikai tējai, nevis citiem siltiem dzērieniem (piemēram, kafijai).
  • Porcelāna tējkanna – tā var radīt īpašu sajūtu un  būt par iemeslu, lai piedāvātu viesiem pēcpusdienas tēju.
  • Uzkarsējiet tējkannu un tases – visērtākais veids ir glabāt tās uz kafijas aparāta speciāli paredzētā plauktā.
  • Dažas tējas, piemēram, augļu tējas, ir īpaši piemērotas dzeršanai aukstā veidā - mēs varam jums palīdzēt izveidot receptes!

 

Padomi:

• Katrai šķirnei ir sava ieteicamā temperatūra un ievilkšanās laiks.

• Ievilkšanās laikā nav nepieciešams pārvietot tējas maisiņu - ekstrakcija tik un tā notiks noteiktajā laikā.

• Pēc mērcēšanas izņemiet tējas maisiņu no tases. Pirms dzeršanas samaisiet tējas dzērienu. Gadījumā, ja tējas maisiņš krūzē paliek pārāk ilgi, ekstrakcija kļūs pārāk augsta un dzēriena garša kļūs rūgta.

• Tējas maisiņš ir paredzēts tikai vienreizējai lietošanai. Izmantojiet citu maisiņu jaunai tasītei, lai pārliecinātos, ka aromāti paliek sulīgi un svaigi.

 

Kā uzglabāt tēju:

• Tumšā, sausā, vēsā vietā,
• Jāizvairās no siltuma avotiem un smakām
• Jāsargā no saules gaismas

 

Uzglabāšanas ilgums:

• Dabiskā tēja: līdz diviem gadiem

• Aromatizēta tēja: līdz vienam gadam

 

 

Back to top