Cold brew-citāda aukstā kafija

17.7.2020

Karstā dienā jāveldzējas ar aukstu kafiju. Parasti to pagatavojam, karstu kafiju atvēsinot ar ledu un pievienojot pienu, sīrupu vai ko citu. Tomēr pastāv pavisam cits kafijas pagatavošanas veids, kura rezultāts ir maigs, auksts un dabiski salds kafijas dzēriens.

Cold brew — auksti pagatavota kafija. Cold brew kafijas pagatavošanās procesā karstais ūdens tiek nomainīts pret ilgu ievilkšanās laiku. Malta kafija tiek aplieta ar aukstu ūdeni un atstāta ievelkties uz 16 un vairāk stundām.

Salīdzinot ar ierasto pagatavošanas veidu, šādi pagatavotai kafijai ir mazāks rūgtums, tās garša ir balansēta, maiga un pat nedaudz salda. Rezultātā to var dzert arī vienu pašu, nepievienojot neko ar papildu kalorijām. Tāpat tā var būt lielisks pamats aukstās kafijas kokteiļiem — dažas interesantas receptes atradīsiet zemāk.

Kā pagatavot cold brew mājās? Vienkārši!

Tev vajadzēs:

-          trauku, kurā ļaut kafijai ievilkties. Tā var būt liela glāze, ūdens krūze vai franču prese;

-          maltu kafiju;

-          aukstu ūdeni;

-          filtru vai sietiņu kafijas biezumu atdalīšanai.

Kādu kafiju izvēlēties? Tas atkarīgs no tā, vai esi iecienījis vieglākas vai rūgtākas garšas kafiju. Ja tā ir maigāka kafija, izvēlies „Paulig Presidentti Original“ vai „Paulig Cafe New York“ malto kafiju. Rūgtākas garšas kafijas cienītājiem piedāvājam „Paulig Cafe Barcelona“ — tā ir tumšāka grauzdējuma, tāpēc garša būs stiprāka un lieliski saderēs ar cold brew kafijas ledus gabaliņiem, kurus var sagatavot jau iepriekš un, vēloties veldzēties ar aukstu kafiju, pievienot tos un ierasto vai augu izcelsmes pienu.

Cold brew pagatavošana:

-          Izvēlētajā traukā ievieto malto kafiju. Uz vienu ūdens litru liec 150 g kafijas.

-          Kafijai pārlej aukstu ūdeni un samaisi. Traukam pārliec vāciņu un pārtikas plēvi, ievieto ledusskapī, lai tā 12–16 stundas ievelkas.

-          Izbeidzoties ievilkšanās laikam, kafiju atkārtoti samaisi un uzmanīgi nokās biezumus. Jo biezāku filtru izmantosi, jo dzidrāks būs iegūtais dzēriens.

-          Iegūto kafijas dzērienu var uzglabāt ledusskapī līdz pat vienai nedēļai.

 

Kā baudīt cold brew kafiju?

Vienkāršākais veids — vienkārši iemaisīt vairākus ledus gabaliņus un dzēriens ir gatavs. Nekādas papildu kalorijas, tikai garšīga auksta kafija. Cold brew ir arī lielisks pamats atspirdzinošiem kafijas kokteiļiem. Tālāk — vairākas Paulig receptes.

Kokteilis "Koksriekstu vasara"

Auksti gatavotas kafijas kokteilis ar sulu 

Freakshake — trakais kokteilis

Affogato kopā ar Cold Brew 

 

Svarīgi: cold brew kafijai raksturīgs augsts kofeīna daudzums, jo kofeīns ūdenī šķīst, bet 16 stundu laikā izšķīst lielākā tā daļa. Iesakām dienā nebaudīt vairāk par 2 cold brew kafijas kokteiļiem!

 

Cold brew ar pienu

90 ml cold brew kafijas

100 ml piena

10–20 ml vaniļas vai karamelizēta sīrupa

Ledus gabaliņi

 

Cold Brew ar gāzētu ūdeni

90 ml cold brew kafijas

100 ml gāzēta ūdens (piemērots minerālūdens ar neitrālu garšu)

10–20 ml kazeņu sīrupa

Dažas laima daiviņas

Piparmētru lapiņas

Ledus gabaliņi

 

Cold brew ar apelsīnu sulu

90 ml cold brew kafijas

100 ml apelsīnu sulas

Tējkarotīte medus

Ledus gabaliņi

 

Cold brew ar ķiršu vai dzērveņu sulu

90 ml cold brew kafijas

100 ml ķiršu vai dzērveņu sulas

Dažas citrona un apelsīna šķēlītes

Ledus gabaliņi

 

Back to top