Turku kafija

Turku kafija kā dzēriens radās Tuvajos Austrumos 16. gadsimtā. Tā tiek gatavota maza tilpuma metāla traukos ar garu rokturi. Arābi šos traukus sauc par cezvām, bet grieķi par ibrikiem, kas ir arī plašāk zināms nosaukums. No Ēģiptes turku kafija izplatījās Tuvajos Austrumos, tad tā iekaroja Eiropu un Krieviju. Turku kafija nav steigā dzerams brokastu dzēriens mundrumam, tā ir kafija klusam baudījumam.

Kā pagatavot turku kafiju

  1. Piepildiet 2/3 daļas ibrika ar svaigu, aukstu ūdeni. Kafijas saldināšanai lieciet cukuru ibrikā. Novietojiet trauku uz sildvirsmas.
  2. Pievienojiet aukstam ūdenim atbilstošu daudzumu ļoti smalka maluma kafijas. Karsējiet ibriku, līdz ūdens sāk burbuļot.
  3. Noņemiet ibriku no sildvirsmas, kad ūdenī parādās putas. Ļaujiet kafijai nosēsties un novietojiet to vēlreiz uz plīts. Atkārtojiet pēdējos divus norādījumus, līdz kafija uzputojusi 3–4 reizes.
  4. Apmaisiet un ielejiet kafiju mazā tasītē. Ļaujiet kafijai nosēsties un tad dzeriet.

3 soļi līdz izcilai turku kafijai

  1. Ielejiet svaigu, aukstu ūdeni ibrikā un pievienojiet nedaudz cukura
  2. Izmantojiet tikai ļoti smalka maluma kafiju
  3. Karsējiet kafiju, līdz tā uzputo, atkārtojiet 3–4 reizes 

Atcerieties! Turku kafijas pagatavošanai neizmanto rupja maluma kafiju!

Tīrīšana

Tīriet kafijas traukus un iekārtas pēc katras lietošanas reizes. Ievērojiet šādas instrukcijas, tīrot turku kafijas pagatavošanai izmantoto trauku.

  1. Ļaujiet ibrikam atdzist, pirms sākat to tīrīt.
  2. Lai notīrītu visus kafijas taukus un cukura paliekas, mazgājiet ibriku ar siltu sodas ūdeni (trīs ēdamkarotes sodas uz litru ūdens) vai speciāli kafijas aprīkojumam paredzētiem tīrīšanas līdzekļiem.
  3. Ibriku uz brīdi varat atstāt iemērktu sodas šķīdumā.
  4. Pēc mazgāšanas noskalojiet trauku ar tīru ūdeni.

Atcerieties! Mazgājiet ibriku, kad tas ir atdzisis, karsts tas var mainīt formu vai jūs applaucēt!

Kafijas pagatavošana