Tradicionālais espresso aparāts

Baristas – profesionāli kafijas bārmeņi – cilvēkiem restorānos, kafejnīcās un kafijas veikaliņos ik dienas pagatavo dažādus kafijas dzērienus. Kad kafija tiek gatavota tradicionālajos espresso aparātos, ir nepieciešamas zināšanas, kā tas darāms, jo kafija tiek gatavota ar rokām un baristam ir nozīmīga loma šajā procesā. Esiet savas mājas barista un atklājiet brīnišķīgus veidus, kā iespējams pagatavot kafiju  pašiem!

Kā pagatavot kafiju ar tradicionālo espresso aparātu

Espresso aparāta uzstādīšana:

  • Uzstādiet espresso automātu saskaņā ar ražotāja norādījumiem.
  • Pārliecinieties, ka espresso automāts ir gatavs darbam.

Espresso gatavošana soli pa solim:

  1. Vispirms sasildiet espresso tasītes ar karstu ūdeni. Noslaukiet tās ar tīru dvieli.
  2. Lietojiet espresso maluma kafiju. Ieteicamais daudzums ir 6–7 g biezumu tasītei. Lietojiet tējkaroti vai Paulig zelta kausiņu (7 g), lai dozētu kafiju grupas filtrkausiņam.
  3. Izlīdziniet malto kafiju un piespiediet to cieši ar rokas presi jeb tamperi. No filtrkausiņa malām noslaukiet atlikušās kafijas daļiņas.
  4. Izteciniet mazliet ūdens caur grupas (vieta, kurā ievieto filtrkausiņu) pamatu, lai iztīrītu kafijas paliekas no iepriekšējās porcijas un stabilizētu ūdens temperatūru grupā.
  5. Uzmanīgi ievietojiet filtrkausiņu grupā.
  6. Siltu espresso tasīti nolieciet zem filtrkausiņa un ieslēdziet espresso programmu.
  7. Espresso daudzums ir 30 ml. Ekstrakcijas laiks (kafijas un ūdens iedarbības laiks) ir 20–30 sekundes, lai dzērienam būtu pareizs aromāts un faktūra. Īsāks tecēšanas laiks dzērienu padara bezgaršīgu un vāju, bet ilgāks tam piešķir asumu un rūgtumu. Kafijas virspusē jāveidojas apmēram 2–3 mm biezām sarkanīgi brūnām putiņām – crema. Tādējādi tiek saglabāts espresso aromāts un siltums. Ja ekstrakcijas laiks ir pārāk īss, palieliniet kafijas daudzumu viena espresso apmērā; ja tas ir pārāk garš, samaziniet devu par vienu espresso.
  8. Pasniedziet un dzeriet espresso uzreiz!

3 soļi, lai pagatavotu izcilu espresso

  1. Sasildiet tasīti.
  2. Izmantojiet 6–7 gramus maltas espresso kafijas vienai tasītei.
  3. Gatavojiet espresso ne vairāk kā 30 ml.

Kā saglabāt maltu espresso kafiju svaigu ilgāku laiku

Pēc iepakojuma atvēršanas nepārberiet kafiju citā paciņā vai kastītē. Šādā veidā tā saglabās aromātu un tajā esošās ēteriskās eļļas. Izspiediet gaisu no paciņas un nolokiet paciņas daļu uz leju. Cieši to aiztaisiet .

Atcerieties! Lai iemācītos pagatavot espresso, svarīgi ir trenēties un eksperimentēt . Būtiskākais ir saprast, ka espresso pagatavošanai vienmēr ir vairākas iespējas.

Tīrīšana

  1. Ievietojiet filtru kausiņā un ieberiet tajā nelielu daudzumu tīrīšanas pulvera.
  2. Piestipriniet filtrkausiņu automātam un nospiediet ūdens padeves pogu. Ļaujiet ūdenim tecēt piecas sekundes, tad apstādiniet. Atkārtojiet trīs reizes.
  3. Izņemiet filtrkausiņu no automāta un kārtīgi noskalojiet grupas pamatni ar karstu ūdeni, piespiežot jebkuru ūdens pogu vairākas reizes.
  4. Ievietojiet filtrkausiņu ar filtru atpakaļ automātā skalošanai bez tīrīšanas pulvera. Nospiediet ūdens padeves pogu un ļaujiet tam tecēt 5 sekundes, tad apstādiniet. Atkārtojiet četras reizes. Šādā veidā jūs varat izskalot tīrīšanas pulveri.

Kafijas pagatavošana

 

Back to top