Kas ir cupping*?

4.1.2018

Kafijai piemīt ļoti daudzveidīgas garšas nianses. Tu vari iemācīties, kā tās sagaršot un novērtēt ar kafijas garšošanas metodi, ko sauc par “cupping”. Metodes nosaukums radies no angļu vārda “cup”- tasīte. Paulig kafijas garšotāja un galvenā kafijas garšas meistare Marja Touri dalās ar savām zināšanām, ar ko sākt. 

Kafijas laboratoriju piepilda burbuļojoša skaņa. Paulig galvenā kafijas garšotāja Marja Touri iesmeļ pilnu karoti kafijas, pārlej to citā karotē, tad viegli iestrēbj to, ievelkot mutē kopā ar gaisu,- tā rodas savdabīgā skaņa. Uzreiz pēc tam Marja kafiju izspļauj. Zibenīgā ātrumā viņa izgaršo visas desmit tasītes kafijas, kas atrodas uz galda.

Šo garšošanas metodi sauc par “cupping”- kapingu jeb kafijas izgaršošanu. Tādā veidā kafijas ražotāji un iepircēji visā pasaulē pārbauda piegādātās kafijas kvalitāti. Kapinga procesā kafiju novērtē pēc tādiem parametriem kā garšas tīrība, saldenums, skābenums, pilnīgums un pēcgarša.

Kā sagaršot kafijas garšas nianses

Paulig kafijas rūpnīcas laboratorijā svaigi grauzdētu un samaltu kafiju pārlej ar ūdeni tieši krūzītē un atļauj ievilkties 3-5 minūtes. Tad kafiju samaisa un noņem putiņas.

Kafijai pirms garšošanas nedaudz jāatdziest, lai neapdedzinātu mēli un ļautu kafijas garšām izpausties. Jālieto divas karotes- ar vienu kafiju iesmeļ no krūzītes un pārlej citā karotē, ar kuru kafija nokļūst mutē. Profesionāls garšotājs darba dienas laikā nogaršo 200-300 tasīšu, tāpēc to izspļaut pēc nogaršošanas ir pašsaprotami.

Kafijas kapings ir metode kafijas kvalitātes novērtēšanai un arī veids, kā iegūt zināšanas par kafiju. Garšošana palīdz izzināt, apgūt un novērtēt gan dažādas kafijas šķirnes, gan kafijas no dažādām izcelsmes valstīm.

Salīdzināšana veicina garšas atklājumus

”Daudzi cilvēki domā, ka visdrīzāk neko nesagaršos, un ir pārsteigti, atklājot, cik dažādi var garšot kafija, ja salīdzinām vairākas”, saka Marja Touri.

“Sākumā jāmēģina garšu izprast, koncentrējoties uz to, vai kafijai piemīt šokolādes un riekstu garšas toņi, vai drīzāk jūtamas ogu vai augļu garšas nokrāsas. Kad jau spējat pamanīt garšas pamata virzienus, mēģiniet saprast, piemēram, kādas tieši ogas vai augļa garšas notis sajūtat.”

 Gluži kā vīnā, kafijā iespējams sagaršot bezgalīgu daudzumu nianšu, jo katra kafijas raža ir atšķirīga un unikāla. Garšu ietekmē laika apstākļi, kafijas audzēšanas augstums, augsnes īpašības un kafijas šķirnes. Kenijas arabika ir skābena un tajā sajūtama upeņu garšas nianse, kamēr arabikas kafija no Etiopijas ir maiga, ar augu pasaules notīm. Kafijas garša tiek ietekmēta arī pēc novākšanas, to apstrādājot, transportējot, grauzdējot, maļot, kā arī pagatavošanas procesā- atkarībā no izvēlētās pagatavošanas metodes un izmantotā ūdens kvalitātes.

”Kafijas garša ir trausla un pakļauta daudziem riskiem līdz brīdim, kad tā nonāk tasītē,” atzīmē Paulig galvenā garšas meistare.

 

 

*cupping (angļu val.)- darbības vārds, kas atvasināts no lietvārda cup- tasīte.