Kafija katliņā

Pirms parādījās kafijas automāti, Baltijas iedzīvotāji, tai skaitā arī somi, kafiju gatavoja katliņos. Mūsdienās pēc šiem laikiem jūtama nostalģija un arī ieradumam ir liels spēks, tāpēc apmēram 5% kafijas Somijā vēl joprojām tiek gatavota šādā veidā. Salīdzinot ar kafijas automātā gatavoto, šai kafijai ir maigāka un bagātīgāka garša, jo kafijā paliek vairāk tauku.

Kā pagatavot kafiju katliņā

  1. Katliņā ielej svaigu, aukstu ūdeni.
  2. Uzvāra ūdeni un noņem katliņu no sildvirsmas.
  3. Katliņā ieber rupja maluma kafiju un kārtīgi samaisa. Lieciet 6–7 gramus kafijas uz 100 ml ūdens. Lietojiet tējkaroti vai Paulig zelta kausiņu (7 g).
  4. Lieciet katliņu atpakaļ uz sildvirsmas un ļaujiet kafijai vienreiz “uzburbuļot”.
  5. Katliņu noņem no plīts, samaisa un ļauj kafijai nostāties 4–5 minūtes.
  6. Kafiju varat pārliet citā traukā pirms pasniegšanas, lai izvairītos no biezumu iekļūšanas tasītēs.
  7. Ieteicamā pasniegšanas temperatūra ir 75–80 grādi pēc Celsija.

3 soļi izcilas kafijas pagatavošanai katliņā

  1. Lietojiet svaigu ūdeni un rupja maluma kafiju.
  2. Kad kafija iebērta katliņā, kārtīgi to izmaisiet.
  3. Karsējiet kafiju, līdz tā uzburbuļo, bet nevāriet.

Atcerieties! Nelieciet kafiju vārošā ūdenī un nevāriet to. Kafija piedegs un tai būs ļoti rūgta garša.

Tīrīšana

Tīriet kafijas traukus un iekārtas pēc katras lietošanas. Ievērojiet šādas instrukcijas, tīrot kafijas vārāmo katliņu.

Mazgājiet katliņu pēc katras lietošanas reizes. Lai notīrītu visus kafijas taukus, mazgājiet trauku ar siltu sodas šķīdumu (trīs ēdamkarotes sodas uz litru ūdens) vai speciāli kafijas aprīkojumam paredzētiem tīrīšanas līdzekļiem.

Atcerieties! Vienmēr pēc mazgāšanas noslaukiet visas katliņa daļas ar sausu dvieli. Ūdens var sabojāt katliņa pārklājumu.

Kafijas pagatavošana