Tā kā kafija ir dabisks produkts, pastāv daudzi faktori, kas ietekmē tās garšu. Sajaucot kafijas pupiņas, tiek iegūts maigs un niansēts kafijas maisījums. Piemēram, liela daļa filtru kafijas ir kafijas maisījumi. Paulig Café New York, Mundo vai Presidentti ir daži no Paulig piedāvātajiem kafijas maisījumiem, kam ir sava raksturīgā un atpazīstamā garša. Tā kā no vienas sezonas uz otru kafija mēdz mazliet mainīties, viss atkarīgs no kafijas degustētāju profesionalitātes spēt saglabāt to pašu garšu pat, ja izejviela nepārtraukti mainās. Garšu var regulēt, pamainot kafijas maisījuma proporcijas. Gluži kā maiznieks, kurš allaž pielāgo receptes, lai saglabātu nemainīgu kvalitāti tā ceptajos labumos, arī kafijas degustētājs nodrošina to pašu garšu ikkatrā kafijas paciņā.
Grauzdējuma pakāpes ļoti ietekmē garšu. Bez grauzdējuma pastāv arī citi faktori, piemēram, kafijas šķirne, klimats un augšanas vieta, kā arī apstrādes metodes. Pastāv vairāk nekā 800 kafijas aromātu.