Gards espresso, pagatavots Tavā virtuvē!

28.6.2016

Kā pagatavot lielisku espresso mājās? Latvijā Mokas kanniņas priekšrocības nav pietiekami pazīstamas un izmantotas. Mēģināsim ar to iepazīties tuvāk!

Kā pagatavot lielisku espresso mājās?

Vienkāršā un praktiskā Mokas kanniņa ir klasiska kafijas pagatavošanas metode, ar kuru var pagatavot kvalitatīvu pilnīgas garšas espresso, gluži kā no espresso aparāta. Dažiem Mokas kanniņa pazīstama kā tipisks kafijas pagatavošanas veids Itālijā. Tomēr Latvijā Mokas kanniņas priekšrocības nav pietiekami pazīstamas un izmantotas. Mēģināsim ar to iepazīties tuvāk!

Mokkas kanniņas izgudrotājs un dizaineris Alfonso Bialetti kanniņu radījis 1933. gadā.  Ar šo jauno alumīnija kafijas vārīšanas ierīci ikvienam nu radās iespēja savā virtuvē pagatavot vienu vai vienlaicīgi vairākas espresso tasītes- kvalitatīvi, ļoti ātri un vienkārši.

Mokkas kanniņa gadu gaitā praktiski nav mainījusies- tā izskatās un funkcionē gluži kā Bialetti izgudrojums pirms vairāk kā 80 gadiem. Mūsdienās kanniņu izgatavo ne tikai no alumīnija, bet arī no nerūsējošā tērauda. Kanniņas mājsaimniecības preču veikalos pieejamas dažādos izmēros- dažādam tasīšu skaitam. Vienā reizē vienmēr jāpagatavo pilna kannniņa, tāpēc jūsu ikdienā vienlaicīgi pagatavojamais espresso tasīšu daudzums būs noteicošais kanniņas izmēra izvēlē.

Kanniņas mehānisms un uzbūve nav mainījusies: tā sastāv no kanniņas augšējā trauka, apakšējā trauka un metāla filtra, ko ievieto starp tiem. Apakšējo kanniņas daļu piepilda ar aukstu ūdeni un filtru- ar kafiju. Kafija tiek pagatavota, ūdens tvaikiem izspiežoties cauri kafijai uz kanniņas augšējo trauku.

Daži zelta likumi, ko iesakam ievērot, pagatavojot kafiju kanniņā:

  1. Kanniņas apakšējā trauka iekšpusē atrodas neliela velvīte. Piepildiet kanniņu ar ūdeni līdz tās apakšējai malai. Pēc piepildīšanas ievietojiet filtru. Ja filtram cauri izspiežas ūdens, tas ir ieliets par daudz. Nolejiet mazliet ūdens, un ievietojiet filtru atpakaļ.
  2. Izvēlieties kafiju ar smalku malumu- smalkāku par to, ko izmantojat kafijas apliešanai tieši krūzītē. Piepildiet filtru ar kafiju, bet nepiespiediet to.
  3. Uzskrūvējiet kanniņas augšējo daļu uz apakšējās, un lieciet uz plīts mērenā karstumā. Aizveriet vāku un gaidiet, līdz augšējais trauks ir pilns ar kafiju un dzirdama burbuļošana. Noņemiet kanniņu no plīts un sagaidiet, līdz skaņa norimst.
  4. Samaisiet kafiju, ielejiet krūzītē un izbaudiet nekavējoties. Neatstājiet kafiju kanniņā, lai novērstu rūgtenas un metāliskas piegaršas rašanos.

5)      Rūpējieties par savas Mokas kanniņas tīrību. Ļaujiet tai atdzist, tad atskrūvējiet un izmetiet kafijas biezumus. Izmazgājiet visas kanniņas daļas. Laiku pa laikam mazgājamajam ūdenim pievienojiet nedaudz dzeramās sodas. Nelietojiet ziepjainus mazgāšanas līdzekļus, jo tas var piešķirt kafijai ziepjainu garšu. Rūpīgi izžāvējiet visas detaļas pirms kanniņas salikšanas glabāšanai.

Padoms: Pirms jaunas alumīnija kanniņas lietošanas dažas reizes pagatavojiet kafiju un to izlejiet. Pirmajām pagatavotajām espresso tasītēm var būt metāliska piegarša. Vēlāk kafijas sastāvā esošās eļļas nosēžas uz kanniņas sienām, un metāliskā garša tiek novērsta.

 

Back to top